”Viața de dincolo de Carte”
În școala noastră se va desfășura un proiect peren, extracurricular, care să valorizeze și să pună în lumină Biblioteca școlii, ca resursă importantă in cadrul conceptului LTSTI.
Se vor organiza regulat activități de tip cenaclu literar, dezbateri cu autori sau diverse personalități implicate direct în demersul editorial care să-și expună opera sau să inițieze dezbateri literar-filosofice pornind de la o carte apărută sau pe diferite teme agreate de comun acord.
Pe data de 16 februarie, a fost pilotată cu succes prima dintre miniactivitatile acestul proiect pentru elevii claselor a III-a, a IV-a si a VI-a. Editura Frontiera, condusă de Ileana Achim, ne-a propus o inspirată intâlnire cu Mircea Stanciu, licențiat în istorie și pasionat de literatură, o personalitate puternică și cuceritoare prin grația comunicării și prin limbajul maleabil si jucăuș.
Autorul a scris un volum foarte interesant si deosebit ilustrat pentru cei mici, ”Cartea cuvintelor dispărute”.
Lucrarea atrage atenția asupra frumuseții și tâlcului limbii noastre și asupra faptului că modernitatea alungă din vocabularul uzual cele mai purtătoare-de-înțelepciune dintre vorbe.
Mircea Stanciu explică aceste expresii uitate într-un context profund, al comuniunii omului cu Dumnezeu prin darul Cuvântului încărcat de sens și faptul că vorbirea încununată de frumusețe adesea este aducătoare de pace și poate deveni ori spovedanie, ori cântare și rugaciune.
O astfel de activitate inedită, informală, surprinzatoare pentru copii, se constituie într-o metoda care aduce extrem de mult progres în munca noastra didactică. Faptul că valorizăm în preajma elevilor rolul cărții, al bibliotecii, al pasiunii cititului, că le oferim celor mici întâlniri reale cu oameni care se pot constitui in modele, ne îndreptățește să sperăm că vom schimba mult în bine lucrurile, atât in sistemul de invatamant cât și în conceptul pe care-l conturăm în cadrul școlii noastre.